Annons:
Etikettgenetik
Läst 5416 ggr
Em_
2014-03-03 18:48

Genetik

I Furry Paws beror många av hundarnas egenskaper  på vad de har för gener.  Den här artikeln riktar sig till dig som vill förstå grunderna i genetiken. På Furry Paws finns en längre, mer detaljerad artikel på engelska.

Så, du har köpt din första hund och gentestat den hos en veterinärklinik. Men vad sjutton betyder raderna med bokstäver?

En genotyp i FP kan se ut så här:
kk ee BB DD slsl awat Ssi mm rr tt cecw gg UU lala intstm intstr Hh Hh Hh hh HH Hh Hh Hh Hh Hh hh Hh Hh Hh Hh Hh HH Hh Hh Hh Hh HH HH hh

Genotypen är vad hunden har för gener. Generna bestämmer hundens fenotyp eller egenskaper, alltså hur den ser ut, hur bra hälsan är och så vidare. Hunden kan bära på gener som inte syns eller får effekt.

Den långa raden med bokstäver är uppdelad i lokus. I varje lokus finns två gener, ett par. I första lokuset hos den här hunden finns genparet k-k och i lokus nummer sju finns genparet aw-at. I varje lokus passar ett begränsat antal varianter av en viss gen in. Till lokus 1 hör till exempel genvarianterna K, Kbr och k.

Bland gener finns dominans, det betyder att i ett par med olika genvarianter får vissa gener företräde.  I lokus 1 är ordningen K före Kbr före k. Hos en hund med k och K får alltså K alltid företräde.  Den mest dominanta genen skrivs automatiskt först. Den andra genen brukar kallas recessiv.

Två andra ord som ofta dyker upp i genetiksammanhang är homozygot och heterozygot. En hund som är homozygot i ett visst lokus har två likadana gener i genparet. Heterozygot betyder att hunden har två olika gener i det lokuset. Den här hunden är homozygot i de förste fem lokusen: kk ee BB DD slsl. I det femte är generna olika: aw-at. Där är hunden heterozygt.

Vilka gener bestämmer vad?

De första 13 lokusen bestämmer hundens färg.  Den här hundens färggenotyp är alltså kk ee BB DD slsl awat Ssi mm rr tt cecw gg UU. Fenotypen, hur hunden ser ut i verkligheten är ”cream with light undersides” eller crème med ljus undersida. Färggenetik blir lätt ganska komplicerad och vi kommer inte gå in mer på det här.

Efter färgerna kommer lokus 14. Det bestämmer hur stor kullar hunden får, om det är en tik. I detta lokuset finns det tre alleler L, l och la. Dominansordningen är L före l före la. L ger mellanstora kullar på 4-8 valpar, l ger små kullar på 1-3 valpar och la ger stora kullar på 9-12 valpar.

Lokus 15 ger en stat boost. Här finns ingen dominans. Den här hunden hade alltså lika stor chans att få extra int som att få extra str när den föddes. Lokus 16 fungerar likadant, men får bara effekt för spelare som är breeder level tre. Har hunden två likadana gener, t.ex. agiagi, kan den bara få agi som boost.

Sist i genotypen kommer en lång rad med HH, Hh och hh. De styr hur bra betyg hunden får på höfter, armbågar, ögon och öron.  Det är sex genpar per kroppsdel.

   Lokus 17 - 22 höfter
   Lokus 23 - 28 armgar
   Lokus 29 - 34 ögon
   Lokus 35 - 40 öron

H är en bra gen, h är en defekt. H är dominant över h. Kombinationerna HH och Hh är alltså bra medan hh är defekt. Noll defekter ger betyget Excellent, 1 – 2 ger Good, 3 – 4 ger Fair och 5 eller fler hh ger Poor.

Jag vill avla. Hur vet jag vilka gener valparna får?

Det enkla svarat är att det vet du aldrig säkert. Men det går att räkna på hur stor sannolikheten att en valp får en viss gen är. När du parar två hundar ärver valparna en gen från tiken och en gen från hanen till varje lokus. Det är slumpen som avgör vilken av generna i paret som ärvs. Valpen ärver aldrig båda hanens gener och ingen från tiken, eller tvärt om.

En parning kan t.ex. bli så här

Hane: KbrK ee Bb            Valp 1: KK ee BB
Tik: Kk ee Bb                   Valp 2: KKbr ee bb
                                      Valp 3: Kk ee Bb

Man kan rita korsningsscheman för att se vilka genkombinationer som är möjliga. Man gör ett schema för varje lokus.

För lokus 1 finns det fyra möjliga kombinationer: KbrK, KK, Kbrk och Kk. I teorin får en fjärdedel, eller 25% av valparna varje kombination, men det stämmer alltid inte med verkligheten. Chansen en valp får t.ex. Kk är 25%. Det är slumpen som styr.

I lokus 2 har föräldrarna fyra likadana gener, så oavsett hur slumpen blandar får valpen ee. Alla, 100% av valparna kommer få ee och en valp är garanterad, har 100% chans att få ee.

I lokus 3 ser föräldrarna också likadana ut, men här har de två olika gener i sina genpar. 25% av valparna får BB och 25% av valparna får bb. Kombinationen Bb kan ske på två olika sätt, därför blir chansen att den kombinationen dyker upp i kullen dubbelt så stor, 50%.


Annons:
Em_
2014-03-03 18:59
#1

Kommentera gärna om jag har förklarat något på ett dåligt sätt så ska jag försöka rätta till det :)


LeaBus
2014-03-03 20:21
#2

Riktigt bra skrivet! :)




lollynonna
2014-03-04 22:50
#3

nu blev det ju genast mycket roligare!☝️

// Linah 

 Medarbetare på djurannonser och gerbiler iFokus!
SolGerbilsidanSol

Upp till toppen
Annons: