Genetik

Kullstorlek och lala

2014-03-03 18:57 #0 av: Em_

När du parar hundar i Furry Paws har du säkert märkt att kullarna blir olika stora. Det är inte bara slumpen som styr! Det ligger gener bakom…

Spelar kullstorleken någon roll?
Ja, ju större desto bättre. Det finns två anledningar till detta. När en kull säljs får du en viss summa för varje valp som går till pet home. Säljer du många valpar tjänar du mer pengar. Den andra anledningen till att sträva efter stora kullar är att förbättra dina chanser när du avlar. Säg att du parar Cce med Cce och hoppas på en cremefärgad valp. Chansen att en valp blir cece ( =creme) är 25%. I en liten kull på två valpar är oddsen för att det ska hända 50-50. I stor kull på tio valpar bör minst två blir cremefärgade. Slumpen kan så klart ställa till det. Har du flera att välja på kan du t.ex. ta den som har andra snygga färggener eller har många HH. Du når dina avelsmål snabbare helt enkelt.

Hur fungerar generna?
Kullstorleksgenerna sitter på plats 14 i genraden. Det finns tre varianter; L, l och la. Dominansordningen är L före l före la.

        gen        storlek     antal valpar      möjliga kombinationer
          L          mellan      4-8 valpar         LL, Ll, Lla
          l           små         1-3 valpar          ll, lla
          la          stora       9-12 valpar        lala

Det ironiska är att den mest recessiva genen ger störts kullar. Den måste finnas i dubbel uppsättning för att ge stora kullar eftersom L och l alltid döljer den annars.

Det är bara tikens gener som styr kullstorleken. Har tiken lala och hanen ll blir kullen ändå stor. Problemet är om du vill spara en tikvalp ur kullen. Hon kommer då ha lla och ge små kullar.

Avelsstrategi - lala
Det enklaste är förstås att bara avla på hundar som redan har lala, men det kan vara svårt att få tag i sådana hundar om man är ny i spelet. Här är en kort guide för hur du bör göra med olika genkombinationer för att få så stora kullar som möjligt.

Hundar med:
ll – uteslut
Ll – uteslut om du kan
LL – uteslut om du kan, men bättre än Ll
lla – uteslut tikar om du kan, para hanar med lala eller Lla för att få kullar med 50% lala
Lla – para med lala, Lla eller lla för 50% lala
lala – para med lala för perfekta kullar eller med Lla eller lla för 50%

Anmäl
2014-03-03 19:03 #1 av: Lexiia

Bra artikel 

Anmäl
2014-03-03 19:49 #2 av: LuLeLo

Jättebra artikel! Tycker om slutet också, att du tog upp lite avelstrategier!

Tass Josephine

Anmäl
2014-03-03 20:12 #3 av: Em_

#1 och #2 Tack!

Anmäl
2014-03-06 00:12 #4 av: Grodan

Tummen upp

__________________________________________________

Värd 4 mus-ifokus - Välkommen!   <:3 }~~~  arinella´s råttuppfödning

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.